W ostatnim czasie dieta bezglutenowa zyskuje coraz większe zainteresowanie. Dla niektórych to konieczność (ze względu na choroby czy alergie), natomiast inni wybierają ją, ponieważ wierzą, że poprawi ich zdrowie oraz wyniki w sporcie.
O co chodzi w diecie bez glutenu?
Na czym tak właściwie polega dieta bez glutenu? Jak żyć bezglutenowo na co dzień? Czy produkty bezglutenowe powinny być również spożywane przez osoby, które nie mają problemów z alergią na gluten czy celiakią?
Dieta bez glutenu to system żywienia, który polega na wyeliminowaniu ze swojego codziennego jadłospisu wszelkich artykułów, które posiadają gluten i zamienieniu ich na produkty bezglutenowe. Początkowo wydaje się to bardzo trudne, jednak wystarczy znaleźć produkty bez glutenu, takie jak chleb, makaron i mąka – dzięki takim artykułom można spokojnie żyć i bezglutenowo i przygotowywać sobie i swoim bliskim kanapki, naleśniki oraz dania obiadowe bez niepożądanej substancji.
Czym jest gluten?
Czym tak właściwie jest gluten? Gluten to substancja, która niezwykle często powoduje alergię u ludzi. Jak się okazuje, nawet 15% Polaków musi ze względu na swoje zdrowie wybierać produkty bez glutenu. Alergia na gluten czy celiakia wymaga zmiany nawyków żywieniowych. Ale czy można zmienić chleb czy makaron na produkt bezglutenowy bez wyraźnych wskazań lekarskich? Trudno odpowiedzieć na to pytanie – nie ma bowiem jednoznacznych opinii. Jedni lekarze uważają, że gluten jest niezbędny w diecie zdrowego człowieka i taka osoba nie powinna decydować się na takie rozwiązania jak produkt bezglutenowy. Inni specjaliści zaznaczają natomiast, że gdy wyeliminuje się gluten z diety, można wtedy osiągnąć lepsze wyniki w sporcie, a także poprawić swoje samopoczucie. Nie zaleca się jednak samodzielnie rezygnować z glutenu – najlepiej udać się do dietetyka i skonsultować z nim pomysł rezygnacji z produktów z glutenem. Warto natomiast zawsze i bez potrzeby konsultacji zrezygnować z cukru czy krowiego mleka.
Sklep bezglutenowy – co można kupić?
Zastanówmy się najpierw, czym są produkty pozbawione glutenu. To surowce naturalne, takie jak na przykład ryż, ziemniaki, soja, kukurydza, tapioka, proso, soczewica, gryka, fasola, maniok, sorgo, amarantus, teff, kuskus, owoce, warzywa, mięsa i orzechy. Co ważne, bezglutenowe produkty to również takie, które po przetworzeniu zawierają max. 20 miligramów glutenu na 1 kilogram produktu. Właśnie tego rodzaju artykuły spożywcze można znaleźć w takim miejscu jak sklep bezglutenowy.
Przeciwwskazania w diecie bezglutenowej
Czego nie wolno spożywać, będąc na diecie bezglutenowej? Aby zmienić swoje nawyki i nie żywić się już glutenem, należy pozbyć się ze swojej codziennej diety artykułów, które mają w swoim składzie gluten, czyli pszenicę, żyto bądź owies.
Gdzie kupować produkty pozbawione glutenu?
W produkty spożywcze, które nie zawierają glutenu, najlepiej zaopatrywać się – zresztą jak i w przypadku poszukiwań wszelkich innych produktów – w sprawdzonych sklepach, które zapewniają wysokiej jakości i ekologiczne artykuły żywnościowe.